Vedad Muftić izrasta u odličnog golmana

Neke igrače vrijedi istrpiti jer će prije ili poslije postati heroji svog tima. To se najbolje vidjelo na 153. sarajevskom derbiju. Zašto Sarajevo nije pobijedilo Željezničar “krivac” je svakako sjajni Vedad Muftić koji izrasta u odličnog golmana.

Od početka sezone ovaj 22-godišnjak je zaista na visokom nivou, pamti se i njegova odbrana u duelu s Veležom sa samog starta sezone kada je odnio ogromne zasluge zašto su Plavi otišli s punim plijenom iz Mostara.

Sličan slučaj je bio i na utakmici protiv Slobode u gostima kad su također Plavi slavili pa se o mladom Sarajliji može pričati kao o najboljem igraču Željezničara u dosadašnjem dijelu sezone.

Sve upućuje na to da će Muftić prije ili kasnije biti nova zlatna koka Željezničara koji već godinama čeka zvučni transfer nekog od polaznika svoje omladinske škole.

U prošlosti su na Grbavici redovno prodavali svoje omladince kao što je to bio slučaj s Amirom Hadžiahmetovićem, Rijadom Bajićem, Arminom Hodžićem, Ibrahimom Šehićem…

Muftić je imao teških trenutaka na Grbavici. Priliku je počeo dobijati iznenada i to uglavnom zbog pravila o zaštićenom godištu, bilo je tu i ozbiljnih grešaka pa se znao i naći na zubu kod navijača.

Ipak, sve kritike je uspješno prebrodio te je sada sebi zacementirao mjesto jedinice te se u narednom periodu opravdano može nadati inostranom transferu.

Na početku je savjete upijao od Kenana Hasagića, a sada je tu Adnan Gušo pa se za Muftića definitivno može reći da je u sigurnim rukama po pitanju “golmanskog školovanja”.

Do sada je u prvenstvu BiH “proizvedeno” niz odličnih golmana. Ibrahim Šehić je dugi niz godina branio za reprezentaciju, Kenan Pirić također ima status reprezentativca, dok je Vladan Kovačević dogurao do slavnog Sportinga.

Da li će Muftić njihovim stopama teško je prognozirati, ali nakon fenomenalnih izdanja u posljednje vrijeme definitivno se ima čemu nadati, ali pod uslovom da ostane čvrsto na zemlji.

Muftić slovi za skromnog i vrijednog dečka te je kao takav vjerovatno već sada svjestan da mu iskorak iz takmičenja poput bh. prvenstva mogu donijeti samo maksimalni profesionalizam i disciplina u radu.

Komentariši