1.MART u posjeti danskom gradu Vejle

Uz učešće preko 60 građana i građanki Bosne i Hercegovine iz Vejle ali i iz gradovima udaljenih 30-40 km, tribina je započela uvodnim obraćanjem domaćina. Tribini su prisustvovala i dva Rogatičanina…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.MART u posjeti danskom gradu Vejle

 

 

 

Prvog novembra je u danskom gradu Vejle, u organizaciji udružennja “Most-Bro” i Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj, održana tribina na temu stanja povratničke zajednice u entitetu Republika Srpska te registracije za Opće izbore 2014. godine.

 

Uz učešće preko 60 građana i građanki Bosne i Hercegovine iz Vejle ali i iz gradovima udaljenih 30-40 km, tribina je započela uvodnim obraćanjem domaćina Azmira Salihovića i Sanjina Jakića.

 

U trajanju od dva sata, aktivisti “Prvog marta”, Almir Salihović i Nedim Jahić, prezentirali su dosadašnji rad, stanje ljudskih prava u BiH, ali i planoe za narednih šest mjeseci priprema za mobilizaciju bh. dijaspore za glasanje putem pošte u zemljama Evrope i Sjeverne Amerike.

 

Ovo je druga posjeta koalicije “Prvi mart” Danskoj, te se očekuje da do kraja godine bude formirana mreža nevladinih organizacija i institucija koje okupljaju bh. građane u ovoj zemlji koja će koordinirati mobilizaciju i registraciju. U trenutno postavljenim okvirim, cilj koalicije “Prvi mart” je registrirati oko 5000 glasača sa prostora Danske za naredne Opće izbore 2014. godine (za izborne jedinice entiteta RS). Poređenja radi, na prošlim Općim izborima u Danskoj je glasalo oko 1500 građana za cijelu BiH.

 

U subota 2.11.2013 aktivisti “Prvog marta” posjetili su Odense, gdje je tribina održana u 18:30 u ulici Lisesmindevej 1, a u nedjelju 3.11.2013 tribina je održana u Kopenhagenu, u ulici Thorsgade 59 sa početkom u 18:00 sati.

 

Moguće je da će se održati i dodatne posjete u toku ovog puta, zbog velikog interesa i u drugim gradovima Danske.

 

 

 

 

 

 

Komentariši