Hajrudin Grabovica – Sedmični dnevnik

Diskriminacija boraca konačno mora prestati!

U ranim jutarnjim satima sam krenuo na imanje u Rogaticu. Topli jesenji dan odlučih provesti kod oca, povratnika, koji se u svoje rodno mjesto vratio prije deset godina. Vožnja kroz prelijepe predjele, prošarane jesenjim bojama, opušta

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Hajrudin Grabovica, predsjednik Udruženja generala BiH
 
Diskriminacija boraca konačno mora prestati!
 
FOTO: Avaz 

Subota, 9. novembar

Kod oca u Rogatici

U ranim jutarnjim satima sam krenuo na imanje u Rogaticu. Topli jesenji dan odlučih provesti kod oca, povratnika, koji se u svoje rodno mjesto vratio prije deset godina. Vožnja kroz prelijepe predjele, prošarane jesenjim bojama, opušta. Nakon dolaska, uslijedila je kafa i razgovor s ocem, nakon čega se pridružujem obavljanju svakodnevnih poslova na imanju. Boravak u prirodi je zaista opuštajući. Odlučio sam ostati i nedjelju.

Nedjelja, 10. novembar

Zemlja bosanska

Rano ustajanje i šetnja prirodom je najbolji način da započnete dan. Osim radnih obaveza, prelijepa farmerska idila i mirnoća vraćaju me u dane djetinjstva. Mirisi jesenjeg voća šire se zelenim površinama. Nakon cjelodnevnog uživanja, ali i pripremanja voća za zimu, u poslijepodnevnim satima se vraćam u Sarajevo. U povratku razmišljam o svim predjelima koji su pusti, nenaseljeni, a ne tako davno su bili živi, puni dječijih uzvika. Danas, umjesto radosti, naseljeni su tugom. Ali se nadam da će doći neka ljepša i sretnija vremena. Lijepa je ova naša zemlja bosanska.

Ponedjeljak, 11. novembar

Javna tribina

Nakon jutarnje kafe u slastičarnici „Stela“, odlazim u „Dom ljiljana“ na javnu tribinu organiziranu o temi „Posljedice primjene zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branitelja odbrambeno-oslobodilačkog rata“.  

Nakon konferencije za štampu, tribina je počela, a uvodničari su bili predsjednik Federacije BiH, predsjednik generalskog zbora HVO-a i predsjednici svih ostalih boračkih udruženja. Nakon tribine s predsjednikom Federacije BiH dogovoren je tim advokata koji će zastupati apelaciju na Ustavnom sudu Federacije BiH, koja je zakazana na javnoj raspravi za 26. i 27. novembar 2013. U večernjim satima odlazim na zakazani, rekreacijski termin u „Avaz“.

Utorak, 12. novembar

Sastanak u Predsjedništvu  

U toku su pripreme za raspravu pred Ustavnim sudom FBiH. S advokatima dogovaram sastanak kod predsjednika Federacije BiH te odlazimo u zgradu Predsjedništva u 12 sati. Uz predsjedničku kafu advokate upoznajemo s dokumentima vezanim uz ovaj zakon i apelaciju Ustavnom sudu FBiH. U toku sastanka sam stekao dojam da je apelacija opravdana i da će uspjeti zaustaviti daljnju diskriminaciju boračke populacije.

Poslije ručka se sastajem s prijateljima Zijom i Salkom u piceriji „Da Vinci“, uz sumiranje utisaka današnjih aktivnosti i dobro druženje.

Srijeda, 13. novembar

Ponižavanje boraca

U Udruženju generala imam planske aktivnosti i dogovore koje treba realizirati. Ostvario sam kontakt s pripadnicima ostalih boračkih organizacija s ciljem koordinacije i razmjene mišljenja o aktuelnom boračkom pitanju.  

Primam pozive od boraca iz Goražda, nekadašnjih radnih kolega, koji izražavaju nezadovoljstvo; nemaju posla, nikakva primanja, traže pomoć. Država je odlučila da ih marginalizira, ponizi i kazni što su branili domovinu. Ali, pojedincima, mi patrioti to nikada nećemo dozvoliti. Večernje sate provodim u ugodnoj večeri kod sina i njegove supruge. Porodično okruženje i veselo druženje su prava oaza mira nakon dana ispunjenog obavezama i ne tako lijepim vijestima.

Četvrtak, 14. novembar

Šetnja Mostarom  

U ranim jutarnjim satima sa suprugom Tanjom odlazim u Mostar u posjetu puncu. Nakon dana provedenog u ugodnom društvu s porodicom, supruga i ja se odlučujemo prošetati starim dijelom grada. Obavezno posjećujemo Stari most diveći se njegovom šarmu i ljepoti. U blizini Starog mosta pijemo bosansku kafu i uživamo u pogledu na Neretvu, što tradicionalno obavljamo prilikom svake posjete. Uživanje povremeno prekidaju telefonski pozivi koji najavljuju nove obaveze, ali se trudim uživati u ljepotama Mostara. Nakon ugodno provedenog dana vraćamo se u Sarajevo.

Petak, 15. novembar

Godišnjica u Zenici

Radna sedmica se završava odlaskom u Zenicu. Danas se obilježava godišnjica 7. muslimanske brigade. Uz srčanu dobrodošlicu radujem se ponovnom viđenju s prijateljima. Prilika je to da se prisjetimo ratnih vremena i svega onoga što smo proživljavali.

Neizbježno je da se dotaknemo i trenutne situacije u BiH kao i trenutnog položaja boraca u BiH. Vraćam se u Sarajevo u prijepodnevnim satima. Odlazim na džumu u Tekiju, kod dobrog prijatelja Halila, kao i svakog petka. Taj vjerski ritual obavljam s velikim zadovoljstvom. Govor (vaz) efendije Smajlovića ispunjava dušu i odnosi nemir i umor još jedne sedmice protkane teškoćama bosanske stvarnosti.

Avaz

Komentariši