Ubijeni Rogatičani bacani na deponiju smeća


Pod snijegom i naslagama smeća koje je godinama odlagano u nekoliko desetina metara duboku provaliju, istražitelji Instituta za nestale osobe (INO) BiH danas su locirali posmrtne ostatke najmanje tri osobe.

preuzeto iz Avaza

 

Ekshumaciju na lokalitetu Krive Strane kod Rogatice, u kojoj učestvuju i predstavnici ICMP-a, Tužilaštva BiH, radnici „Gradskih grobalja“ Visoko i forenzičari, usporavaju niske temperature, nepristupačan teren, ali i prisustvo neeksplodiranih ubojnih sredstava koja su mještani obližnjih sela bacali na deponiju plašeći se kontrola međunarodnih vojnih snaga.

Mašović: Potraga za civilima iz Gračanice

– Očekujemo veći broj žrtava, uglavnom mještana Rogatice koji su 1992. godine ubijeni, neki od njih i spaljeni u svojim kućama. Prema informacijama koje mi imamo, najvjerovatnije su odbacivani na nekoliko deponija smeća. Osim ove, u neposrednoj blizini je još jedna koju ćemo pregledati – kazao je za “Avaz” član Kolegija direktora INOBiH Amor Mašović.

Na području općine Rogatica još se na spiskovima nestalih nalazi oko 300 osoba. – Još se traži nešto manje od 100 stanovnika naselja Gračanica i, ako su njihova tijela na ovoj deponiji, onda je to broj koji očekujemo. Vidjet ćemo, za sada je rano govoriti – ističe Mašović.

Dezinformacija Stojanovića

Nakon nedavnih medijskih istupa Slobodana Stojanovića, bivšeg pripadnika 37. odreda Posebnih jedinica policije Srbije, u kojima tvrdi da se na području istočne Bosne nalazi grobnica sa 1.000 do 2.000 žrtava, Mašović tvrdi da takva grobnica ne postoji. – On nije očevidac, on je to čuo od čovjeka koji je to čuo od drugog čovjeka, koji je to navodno svojim očima vidio – kaže Mašović, dodajući da očekuje kontakt s izvorom ovakve informacije.

 

Komentariši