Svečano otvaranje Mesdžida u Odensi!

U danskom gradu Odensi 01.02.2014 godine / 01.Rebiu-l-ahir 1435 godine svečano je otvoren Mesdžid. Po slobodnoj procijeni bilo je prisutno oko 600 džematlija i gostiju Vejla, Brandea, Koldinga, Randersa, Svenborga i iz mnogih drugih gradova Danske te jedna skupina braće koja je došla iz Švedske.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          Svečano otvaranje Mesdžida u Odensi! 

 

U danskom gradu Odensi 01.02.2014 godine / 01.Rebiu-l-ahir 1435 godine svečano je otvoren Mesdžid.

 

Nigdje se kao u mesdžidu ne osjeti i ne ostvaruje stvarna i istinska međubratska muslimanska ljubav. Bratstvo kao pokretačka snaga jednog zdravog muslimanskog društva najzdravije proklija u mesdžidu.  

 

{youtube}T_2cNGtunpU{/youtube} 

 

 

Mesdžid je mjesto susreta gdje brat svakodnevno viđa svoga brata u danju i noći pet puta na zajedničkom namazu. Oni se susreću i borave zajedno u mesdžidu čineći ibadet samo Allahu koji zbližava njihova srca. 

 

U mesdžidu se ponajbolje osjeti slast imana gdje se čovjek iskreno i iz strahopoštovanja okreće svome Gospodaru, učeći i doveći te razmišljajući o veličanstvenosti Allahovog stvaranja. 

 

Svečani Program su otvoriili učači Kurana.  

A poslije toga prisutnima su se obtratili.  

Izaslanik Rijaseta IZBiH Dr.hfz. Halil ef. Mehtić 

Glavni imam IZB u Danskoj Nermin ef. Babić 

Predsijednik Glavnog Odbora IZB Bošnjaka u Danskoj Adnan Demirović 

Predstavnici džemata hadži Jusuf Pajević i hadži Enver Đono 

 

Po slobodnoj procijeni bilo je prisutno oko 600 džematlija i gostiju Vejla, Brandea, Koldinga, Randersa, Svenborga i iz mnogih drugih gradova Danske te jedna skupina braće koja je došla iz Švedske. Poslije svečanog otvaranja, gosti su imali priliku da se posluže našim tradicionalnim specijalitetima kao i kolačima, sokovima, kahvom a koje su pripremile vrijedne sestre džemata Saff. 

Džemat Saff Odense je u u aprilu 2013 kupio prostorije izdvojivši za to 2.000.000 Danski kruna, da bi iste renovirali i prilagodili ih za Mesdžid. Kompletan iznos su skupile džematlije iz vlastitih sredstava i uz pomoć donacija braće iz cijele Danske. Prostorije imaju oko 520 m2.  

Na više mjesta u Svojoj plemenitoj Knjizi Uzvišeni Allah riječ mesdžid spominje uz Svoje ime. Uzvišeni Allah kaže: ”Doista, mesdžidi su Allahovi“ (prijevod značenja El-Džinn, 18), te kaže: ”Zaista Allahove mesdžide grade oni koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju i koji molitvu obavljaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje“ (prijevod značenja Et-Tevbe, 18). 

Da nam Allah dž.š. da bereketa u novim prostorijama i da radimo samo onako, kalo ce On biti zadovoljan. Amin!  

 

Haris Akšamija

2.2.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši