Medvjedi se spuštaju ka centru Žepe

– Došao sam da tretiram pčele, a zaspao negdje oko 20:30 naveče. Oko 22:15 sam čuo lomnjavu, izletio napolje i vjerujte da mi se kosa na glavi digla. Medvjed je već uništio dvije košnice, a kada me je osjetio počeo je bježati. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osim divljih svinja povratnicima štetu nanose i opasnije životinje

 

Medvjedi se spuštaju ka centru Žepe

 

Već četiri godine Alden Muminović u Žepi posjeduje pčelinjak sa dvadesetak košnica, ali ono što je doživio primoralo ga je da pčele vrati u Sarajevo i dobro razmisli prije nego ih ponovo doveze u selo Stop na ispašu. Povratnike dodatno zabrinjava što se sve desilo na oko 400 metara od samog centra naselja.

– Došao sam da tretiram pčele, a zaspao negdje oko 20:30 naveče. Oko 22:15 sam čuo lomnjavu, izletio napolje i vjerujte da mi se kosa na glavi digla. Medvjed je već uništio dvije košnice, a kada me je osjetio počeo je bježati. Nisam smio prilaziti na njegovu distancu, jer znam koliko je to opasna životinja – kazao nam je Muminović.

Dodaje kako se komisija iz Rogatice, na osnovu tragova, uvjerila kako se zaista radilo o medvjedu, te korektno uradila svoj posao štetu procijenivši na 200 KM po košnici. Svoje pčele Alden je transportovao za Sarajevo, ali iza njega ostaju povratnici koji imaju nerješiv problem, jer se i njihova privatna imanja tretiraju kao dio lovišta Šumskog gazdinstva „Sjemeč“.

– Da me je medvjed napao ja bih se morao braniti, ali su mi rekli da bih, ako ga ubijem, platio najmanje 11.000 KM kazne, zavisno od procjene, a dobio bih i zatvora. Jednostavno, životinje su zaštićene više nego ljudi – ističe Muminović.

Kako bi se zaštitili od divljih životinja povratnici u Žepu su svojevremeno tražili da registriraju lovačku sekciju, ali je njihov zahtjev odbijen uz obrazloženje da nemaju dovoljan broj članova, kaže predsjednik Savjeta MZ Žepa, Nermin Omanović.

– Oni nadomak Žepe hrane divljeg medu i vukove. Na planini Bokšanici imaju čeku i svake godine tu dovedu strance koji daju ogroman novac da bi ustrijelili medvjeda, jer u toku godine mislim da dva mogu ustrijeliti – dodaje Omanović. S obzirom da je medvjed na listi zaštićenih životinja, po važećim zakonima odštetu su dužni isplatiti Općina Rogatica, Šumarstvo „Sjemeč“ i nadležno Ministarstvo iz Banja Luke. S druge strane, tvrdi Omanović, divlje svinje nisu zaštićene zakonom, ali jesu propisima lovišta, a nanose mnogo više štete.

Evo sad me zove čovjek iz sela Čavčići, ne zna šta da radi. Mislim da nema brazde da je ostala, da nije porovljena. Praktično smo u situaciji da svake sezone trpimo štete na usjevima, ne smijemo se braniti, a niko nas ne štiti – pojašnjava Omanović.

Autor: Al. B.

AVAZ

 

Komentariši