Podignuta optužnica protiv Rajka Kušića

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Rajka Kušića za ratne zločine u Rogatici

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Rajka Kušića za ratne zločine u Rogatici

 

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Rajka Kušića za ratne zločine u Rogatici

 

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Rajka Kušića (rođen 1959. u Rogatici), državljanina BiH i Srbije, koji se tereti se da je od kraja maja 1992. do kraja jula 1995. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih formacija, usmjerenog protiv stanovništva bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice i okoline, u svojstvu komandanta Teritorijalne odbrane, a kasnije komandanta Rogatičke brigade, Prve podrinjske lake brigade i istovremeno član Kriznog štaba Srpske opštine Rogatica, kao svjesni učesnik udruženog zločinačkog poduhvata počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

 

Optuženi se tereti da je komandovao i lično učestvovao u napadima na civilno stanovništvo u kojima su žrtve ubijane, prisilno premještane, nezakonito zatvarane u zatvoreničke objekte i u njima premlaćivane, zlostavljane, te odvođene na obavljanje prinudnih radova ili na nepoznata mjesta od kada se vode kao nestale, da bi nakon rata veći broj žrtava bio pronađen, ekshumiran i identificiran.

U okviru navedenih napada, zatvorene žene i djevojke su silovane i seksualno zlostavljane, a imovina bošnjačkog stanovništva i ustanove namijenjene vjerskim potrebama uništene.

Kušić se tereti da je koordinirao aktivnosti vojnih i policijskih snaga na području opštine Rogatica, u kojima je gotovo cjelokupno nesrpsko stanovništvo, odnosno više hiljada osoba bošnjačke nacionalnosti, prisilno preseljeno van teritorije RS.

Također, tereti se za ubistva više od stotinu žrtava sa područja Rogatice, kao i ubistvo oko 50 žrtava na lokalitetu jame Paklenik.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

U optužnici se predlaže saslušanje 216 svjedoka optužbe i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priložen obiman dokazni materijal od 352 dokaza. S obzirom na to da se Kušić nalazi na teritoriji Srbije, za njim je raspisana međunarodna tjeralica.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Autor: D. K. –

AVAZ

Komentariši