HAG – Janković: ROGATICA PUNA MUSLIMANSKIH “DOBROVOLJACA”

Nesrbi su “dobrovoljno” odlazili i iz te opštine, baš kao što su dobrovoljno dolazili u “sabirne centre” smeštene u srednjoj školi “Veljko Vlahović” i na poljoprivrednom dobru “Rasadnik”.

 

ROGATICA PUNA MUSLIMANSKIH “DOBROVOLJACA”

 

Tako je pre nego što se očekivalo na klupu za svedoke seo Milenko Janković, komandir jedne čete Rogatičke brigade. Slično Gagoviću, on je u izjavi odbrani naveo da su se Srbi i u Rogatici na početku sukoba “samoorganizovali” u jedince Teritorijalne odbrane, a naknadno se priključili vojsci bosanskih Srba. Tvrdio je, takođe, da su nesrbi “dobrovoljno” odlazili i iz te opštine, baš kao što su dobrovoljno dolazili u “sabirne centre” smeštene u srednjoj školi “Veljko Vlahović” i na poljoprivrednom dobru “Rasadnik”.

Tužilac i njegovi svedoci tvrde da sve radilo o zatočeničkim objektima u kojima su nesrpski zarobljenici i civili držani u neljudskim uslovima, premlaćivani i silovani, a u optužnici se navodi da je 15. avgusta 1992. godine 15 zatočenika izvedeno iz Rasadnika i ubijeno, a da je ista sudbina zadesila i jedan broj ljudi izvedenih iz srednje škole. Janković, međutim, kaže da su muslimanski, ali i srpski civili na ta dva mesta dolazili da bi bili zaštićeni tokom borbi na području Rogatice. Mogli su, kaže, slobodno da izlaze, ali nisu hteli jer su znali da je van centara za njih opasno, jeli su istu hranu kao i srpska vojska, a imali su i vodu iz vodovoda.

Tužilac Džonatan MekDonald/Jonathan MacDonald je u unakrsnom ispitivanju pitao svedoka da li je ikada ulazio na pomenuta mesta, a ovaj odgovara da u školi “Veljko Vlahović” nikada nije bio, dok je u “Rasadnik” povremeno odlazio, ali samo u kancelariju upravnika.

Tokom današnjeg iskaza, Janković je potvrdio navod optužnice da su obe džamije u Rogatici u ratu srušene, mada ne zna ko je za to odgovoran. Negirao je, međutim, navod jednog svedoka optužbe koji je tvrdio da su srpske vlasti u Rogatici imale plan da trećinu tamošnjih Muslimana ubiju, trećinu proteraju i trećinu pokrste.

 

http://www.sense-agency.com/tribunal_(mksj)/rogatica-puna-muslimanskih-quotdobrovoljacaquot.25.html?news_id=16195

Komentariši