REAGOVANJE: Izabran suvenir opštine Rogatica

S razlogom se postavlja pitanje da li je izabran suvenir turističke organizacije Roagatica istinski suvenir opštine Rogatica, da li on oslikava pravu turističku ponudu naše opštine…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REAGOVANJE: Izabran suvenir opštine Rogatica

Negdje polovinom februara 2015 godine, Turistička organizacija opštine Rogatica raspisala je konkurs za izbor zvaničnog turističkog suvenira opštine Rogatica. Tekst konkursa smo objavili i na našoj stranici.
U konkursu su između ostalog naveli i da: – Suvenir treba da bude lako prepoznatljiv i vizuelno upadljiv, da je odraz tradicije, kulturne, istorijske i materijalne baštine i da izražava autentične prirodne i turističke atraktivnosti opštine Rogatica.
Konkurs je bio otvoren do 20. marta 2015. godine
U ostavljenom roku na konkurs došlo je 13 prijedloga suvenira pod šifrom autora. A suveniri su bili izloženi nekih desetak dana da bi i sud javnosti dao neko svoje mišljenje.
Članovi Upravnog odbora Turističke organizacije, koji su bili u ulozi Komisije za izbor suvenira opštine (predsjednik Komisije Siniša Perković), pregledali su radove 15. aprila, i izvršili odabir zvaničnog suvenira opštine.
Za suvenir opštine izabran je rad koji predstavlja zatvorenu ili otvorenu knjigu urađenu dekupaž tehnikom a u prvom planu je fotografija pravoslavne crkve u Rogatici.

S razlogom se postavlja pitanje da li je izabran suvenir turističke organizacije Roagatica istinski suvenir opštine Rogatica, da li on oslikava pravu turističku ponudu naše opštine. Naša opština koja je bogata sa mnogim kulturno istoriskim spomenicima, koja ima velike prirodne ljepote sigurno zaslužuje suvenir koji će na pravi način predstaviti grad i privući turiste u Rogaticu i našu opštinu i koji će se diviti istinskim prirodnim resursima i istoriskim nasljeđem. Na taj način suvenir bi trebao da podsjeća turistu na boravak u našem gradu i da mu budi želju za povratkom, a kod njegovih prijatelja, rodbine i poznanika bi trebao da izazive želju za posjetom tom ambijentu.

 

Koga izabrani suvenir može privući da dođe u naš grad. Vjerski objekat je namjenjen vjernicima i to bi tako trebalo da bude bez obzira o kojoj je religiji riječ, a turizam bi se trebao baviti prirodnim ljepotama, istoriskim spomenicima i turističkom ponudom…
Ako uzmemo činjenicu da na području naše opštine imamo:
– Stećake (po broju na prvom mjestu u BiH)
– Ergelu Borike
– Most na Žepi
– Redzep pasina kula u Zepi
– Rimski most u Žepi
– Vodopadi Rakitnice
– Kanjon rijeke Prače
– Slap
– Ljepote rijeke Žepe
– Pećina Govještica
– Pećina Banj Stjena
– ostaci srednjovjekovnog grada Borač
– ostaci srednjovjekovnog grada Vratar
– Seoski turizam ( Seljani, Brankovići,Borike, Žepa itd)
– Izletište Ziličina
– Moto-kros (sport i turizam)
– Bogatstvo šumama i rijekama nudi lov i ribolov, onda se sa razlogom postavlja pitanje zašto nešta od nabrojanog, dobro prepoznatljivog kako u BiH tako i u regionu nije suvenir opštine Rogatica.

Suvenir je predmet za uspomenu, koji materijalom, idejom, umjetničkim i estetskim rješenjima, odražava ili simbolizuje karakteristike određenog kraja, zemlje ili područja.
Osnovna funkcija suvenira je da podsjeća na određeno mjesto, regiju ili zemlju na način što će u njemu kupac otkriti dio kulturnog ambijenta, područja u kome je suvenir proizveden.
Da li se izabrani suvenir može naći u gore navedenoj definiciji i u definiciji koju su dali iz Turističke organizacija opštine Rogatica.
Ne može…
Izabrani suvenir je religiozni suvenir, i kao takav se može smatrati religioznim suvenirom pravoslavnog naroda naše opštine a nikako suvenirom opštine Rogatica. Na ovim područjima su oduvjek živjeli i Bošnjaci i ovaj izabrani suvenir svijesno ili ne svjesno favorizuje i stavlja u prvi plan jedan narod i vjeru tog naroda.
Ako su nam puna usta suživota, multikulturnosti, uvažavanja različitosti onda bi nam i suvenir trebao biti u skladu sa tim.
Očekujemo od predstavnika Bošnjaka u izvršnoj vlasti opštine Rogatica da reaguju i da povuku poteze zaštite Bošnjačkog interesa, jer očito da se i na ovaj način žele favorizovati jedan narod i jedna religija a minimizairati drugi narod i njegova religija, te dati do znanja turistima da na ovom području nikada nisu živjeli Bošnjaci i drugi narodi…

 

 

 

Komentariši