OKRUGLI STO NA TEMU „ ZAJEDNO KA BUDUĆNOSTI“

U radu okruglog stola učestvovali su imami iz 4 medžlisa Islamske zajednice u BiH i sveštenici 4 crkvene opštine Srpske pravoslavne crkve, nastavnici i profesori iz 8 osnovnih i 3 srednje škole sa prostora 6 općine, predstavnici Međureligijskog vijeća BiH, CRS-a, Općine Goražde i Opštine Novo Goražde.

 

 

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Goražde i Crkvene opštine Goražde

OKRUGLI STO NA TEMU „ ZAJEDNO KA BUDUĆNOSTI“

Piše: Slavko Klisura

Cijeneći da nepoznavanje vrijednosti drugog i drugačijeg vodi ka problemima, kakvi su nerazumijevanje, neprihvatanje, ignorisanje postojanja drugog, animozitet, strah i neprijateljstvo, te da odsustvo osjećaja za zajedničke vrijednosti čini da pripadnici lokalnih zajednica ne rade ili nedovoljno rade u pravcu zajedničkog rješavanja pitanja i problema sa kojima se zajednice susreću u svakodnevnom životu, kao i to da navedeni problemi negativno utiču na povjerenje, razumijevanje i odgovornost za zajedničku budućnost, Medžlis Islamske zajednice Goražde u saradnji sa Crkvenom opštinom Goražde organizovao je u Goraždu okrugli sto o temi Zajedno ka budućnosti.
U radu okruglog stola učestvovali su imami iz 4 medžlisa Islamske zajednice u BiH i sveštenici 4 crkvene opštine Srpske pravoslavne crkve, nastavnici i profesori iz 8 osnovnih i 3 srednje škole sa prostora 6 općine, predstavnici Međureligijskog vijeća BiH, CRS-a, Općine Goražde i Opštine Novo Goražde.

Predavači – uvodničari na okruglom stolu su bili dr. Nenad Tupeša sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči i dr. Orhan Jašić sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

– Mi u sadašnjici trebamo da odlučimo koji su to najbolji putevi koji vode ka budućnosti. Svakako da je to ono čime se zaokuplja naša pažnja, ne samo danas, jer su o budućnosti promišljali vijekovima pre nas i tokom ljudske istorije davali različite odgovore. Dakle, iznalaženje ispravnog puta ka budućnosti je pitanje sveukupnog čovečanstva, a pogotovo nas u Bosni i Hercegovini, multietničkoj zemlji koja u sebi objedinjuje više naroda i narodnosti a ujedno predstavnike različitih veroispovesti. Naša zadatak ovde je da razmenimo mišljenja i podelimo iskustva kako to mi vidimo, a konkretno u mom slučaju kako to i šta to hrišćanstvo nudi za budućnost. Ja govorim o slobodi ličnosti, govorim o vaspitavanju ljudi da žive u duhu poštovanja svih drugih, u duhu solidarnosti, dakle u duhu vrlina koja se rađaju iz tog vaspitanja, a to su milosrđe i tolerancija – istakao je dr Nenad Tupeša.

-Budućnost je pojam koji je vezan za sadašnjost i prošlost. Zapravo, treba ga živjeti povijesno. Znači događanja koja se zbivaju kroz prošlost, sadašnjost i budućnost se razotkrivaju u današnja vremena. To znači da je neophodno živjeti dijalog. Dijalog je prisutan kroz davna vremena, kroz povijest cjelokupnog ljudskog društva, kroz dijalog kultura, dijalog naroda ili pak, kroz dijalog pojedinaca.Dijalog znači govoriti drugom i biti spreman saslušati drugoga. Naravno, jako je važan i dijalog sa samim sobom.Odnosno ljudsko biće treba da se nadvije nad svojim kosmosom, mikrokosmosom koji je prisutan u njegovim ili njenim prsima. Da shvati da je prijeko neophodno činiti dobro, biti moralan je upravo ono što govore mnoge religijske tgradicije svijeta. Među tim religijskim tradicijama svijeta je nesumnivo i religija islama – rekao je, uz ostalo, dr Organ Jašić.

U uvodnim predavanjima obraćanjima načelnika Opštine Goražde Dalibora Neškovića, Sanida Ziraka, pomoćnik načelnika Općine Goražde, Rasima ef. Džafića, glavnog imama Medžlisa IZ Goražde kazane su riječi koje pozivaju na blagost, dobro i razumijevanje među ljudima, kao uporišta za izgradnju trajnog mira i prosperitne budućnosti u BiH.

Govoreći o projektu “ Zajedno ka budućnosti” njegov koordinator Dženan ef. Imamović ističe značaj učešća niza institucija i osoba u pripremi i realizaciji projektnih aktivnosti i svakako osnovne ciljeve projekta.
-Želimo napomenuti da nama namjera nije da pokažemo kako nemamo različite vrijednosti, jer to, jednostavno, nije ni istina, niti želimo da pozivamo na neku vrstu sinkretizma ili odricanja od vlastitog ili posebnog. Drago nam je da možemo podsjetiti na brojne zajedničke vrijednosti koje nas spajaju, posebno u vrijeme kada su različitosti na cijeni – rekao je ef. Imamović najavivši buduće aktivnosti u okviru projekta.

 

Ovaj projekat je podržan od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost implementiran od CRS (Catholic Relief Services) u partnerstvu sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luke i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

 

 

Komentariši