BKC Kopenhagen – Ismir Akšamija: “Šta je nacija”

Svecano proslavljen Dan Nezavisnosti Bosne i Hercegovine – Ismir Aksamija svojim obracanjem govorio je na temu, “Sta je nacija i njena uloga u drzavi…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BOSANSKI KULTURNI CENTAR U KOPENHAGENU”

Svecano proslavljen Dan Nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U samom pocetku Dzenana Secic Colo je pozdravila prisutne u prepunoj sali i pozvala Predsjednicu BKC-a Emiru Merdanovic Catic, da se obrati prisutnim. Nakon pozdrava i dobrodoslice, intonirana je himna Bosne i Hercegovine a odma posle himne pokazan je kratki film sa osvrtom na situaciju 1992 raspad SFRJ, BiH referendum, proglasavanje BiH kao “SAMOSTALNE I NEZAVISNE DRZAVE BiH” i ratno stanje.

Ismir Aksamija svojim obracanjem govorio je na temu, “Sta je nacija i njena uloga u drzavi.

Mr. Fahreta Ajanovic je recitacijom o Domovini autora Benjamina Isovica i prvim obracanjem Prvoga Predjsednika BiH Alije izetbegovica koji je procitala iz njegove knjige.

Hor Nostalgija prestavili su se sa starom himnom BiH i pjesmom Pjevaj Bosno.

Veliku paznju su privukle recitacije i pjesme Djecijeg Hora bosanske skole BKC-a.

Skupu se obratio i BiH Ambasador Njegova Ekselencija gosp. Haris Basic. Prigodnim i veoma nadahnutim govorom na temu “Bosansko-hercegovacka realnost i buducnost u svjetlosti kulture sjecanja”. Ambasador Basic nije krio svoje zadovoljstvo, velikom prisustvu BiH gradjana na ovoj proslavi “Dana Nezavisnosti BiH” i samom nacinu obiljezavanja 1. Marta, koji je veoma bitan za Bosnu i Hercegovinu. Pozvao je sve BiH gradjane na jos bolju saradnju Ambasade i svih njeni gradjana koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom.

A onda zadnji dio druzenja kako to prilici nasoj kulturi i tradiciji, opusteno uz caj, kahvu i kolace i sarolike razgovore do kasno u noc.

 

Rastajemo se sretni i zadovoljni i cekajuci novu priliku za druzenje.

 

 

Komentariši