SKUPŠTINA BPK GORAŽDE ODBILA DA PROGLASI POČASNIM GRAĐANIMA KANTONA…

56dee5ab-022c-453d-9642-19820a0a0a64-nedim-alagic-718x446

ZA RUBRIKU VJEROVALI ILI NE! – Poslanici vladajuće većine u Skupštini BPK Goražde na današnjem zasjedanju  odbili su da se za počasne građane Kantona proglase Nijaz Hastor, posthumno komandant Zaim Imamović i komandant Nedim Alagić Peda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKUPŠTINA BPK GORAŽDE ODBILA DA

PROGLASI POČASNIM GRAĐANIMA KANTONA

NIJAZA HASTORA, KOMANDANTE ZAIMA IMAMOVIĆA I NEDIMA ALAGIĆA PEDU

 

Poslanici vladajuće većine u Skupštini BPK Goražde na današnjem zasjedanju  odbili su da podrže prijedlog poslanice Edite Velić i poslanika Suada Došle i Asima Radeljaša , da se za počasne građane Kantona proglase Nijaz Hastor , posthumno komandant Zaim Imamović i komandant Nedim Alagić Peda.

 

 

Nedim Alagić- Peda, komandant Rogatičke brigade ARBiH

 

 

56dee5ab-022c-453d-9642-19820a0a0a64-nedim-alagic-718x446
18. septembra 1992.godine sjećam se dobro i mislim da je to dan koji Bosna i Hercegovina treba slaviti. Tada se prvi put u istoriji Armiji jednoj koju su gradili svi građani Jugoslavije suprotstavio obični narod koji se organizovao po brdima iz zbjegova i dokazao da BiH ne može pasti. Među nama nema mnogih koji su dali živote u oslobađanju Goražda i kasnije, i ja bih sa ovog mjesta poručio, što i stalno poručujem svim vlastima na svim nivoima, da oni moraju voditi brigu o ljudima koji su dali živote da bi mi danas živjeli ovdje i da bi živjeli dostojanstveno, a njih većina živi na rubu egzistencije , govori je legendarni komandant Alagić .

Alagić Nedim – PEDA Zlatni ljiljan. Ratno priznanje ”Zlatni ljiljan”dodjeljuje pripadnicima oružanih snaga koji su se naročito istakli u oružanom suprostavljanju agresoru doprinijeli proširenju slobodnih dijelova Republike, izvršili više djela u kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost i požrtvovanje, pri čemu su agresoru naneseni znatni gubici u ljudstvu i materijalnim sredstvima.

Zaslužan u ratu i odbrani od agresije Nedim Alagić pokreće  nakon rata privredno čudo SRC “Bijele vode “Kriva Draga , bez ikakve pomoći Države .

Tako se pokazuje kao i uspješan privrednik.

 

 

IMAMOVIĆ  Zaim – Komandant

 

 

Rodjen je u selu Poratak kod Ilovace (oko 15 kilometara od Gorazda uz rijeku Drinu ). Ljubav prema zavicaju, odmah na pocetku rata u BiH, vraca ga njegovim istocnobosanskim vrletima. Jedan je od glavnih ljudi koji su omogucili radjanje Armije Bosne i Hercegovine na ovim prostorima.

Jugoslovensku Narodnu Armiju napustio je u cinu kapetana prve klase. Sluzbovao je u Sloveniji, koju cista obraza napusta, onih dana kada je tamo zapoceo rat. Prekomandovan je u Sarajevo. Kada je doznao za strahote koje se zbivaju u focanskom kraju ni trena nije oklijeveo, iskrao se iz kasarne sa istomisljenicima i posao u pomoc napadnutom narodu.
Hrabrost Strucnost i ogromno zalaganje u borbi dovode Zaima Imamovica u januaru 1995 godine na odgovornu duznost komandanta 14 divizije Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Do tada 4 puta ranjavan u borbi, on ce i na ovoj duznosti stati hrabro i odlucno na celo svojih saboraca. Zaim Imamovic je uvijek bitke dobijao tamo gdje je to najteze, na prvoj borbenoj liniji.

Legendarni komandant Zaim Imamovic poginu je 9. oktobra 1995. godine u borbi na Rogojskoj gredi, na prvoj borbennoj liniji. A dani ispred njegove pogibije obiljezeni su blistavom pobijedom jedinaca Bosansko- hercegovacke Armije na padinama Treskavice i visovima ispred Trnova. Smioni plan napada podrazumijevao je i da se Zaim sa jedinicam ubaci u neprijeteljsku dubinu. Herojski kao i uvijek on izvrsava i ovaj smjeli zadatak. Rezultat je jedna od najblistavih pobijeda Armije Republike Bosne i Hercegovine u oslobodilackom ratu protiv srpsko-crnogosrkog agresora. Ovom pobijedom konacno je nasa armija izbila na istocne padine Treskavice i zaustavila se nad samim ulazom u Trnovo.

 

 

NIJAZ HASTOR

 

 

preuzmi

Rođen je  1951. godine u Ustiprači, naselju smještenom u blizini Goražda u istočnom dijelu BiH, koje danas teritorijalno pripada Republici Srpskoj. Hastor je srednjoškolsko obrazovanje završio u Goraždu, a Ekonomski fakultet u Sarajevu 1974. godine. Po završetku školovanja počeo je raditi u Tvornici automobila Sarajevo (TAS).

U tvornici automobila Sarajevo, Volkswagen je imao 49 posto vlasništva. Hastor je 1989. godine prešao raditi u Volkswagen u Wolfsburg. U Njemačkoj je počeo razvijati vlastiti biznis s Prevent DEV tvrtkom, koja proizvodi dijelove za njemačku automobilsku industriju.

Širenje biznisa u BiH

U Bosnu i Hercegovinu vraća se 1995. godine i u Sarajevu pokreće ASA grupaciju, u okviru koje je poslovala ASA Auto, ovlašteni uvoznik vozila Volkswagen, Audi, Seat, Škoda i Porsche sa kojima je ASA Auto pokrivao gotovo polovicu tržišta prodaje novih automobila. U 2013. godini izgubili su pravo na uvoz i prodaju automobila VW grupacije, što je preuzela Porsche Austrija sa sjedištem u Salzburgu.

U okviru ASA grupacije, osim prodaje i servisa automobila, počeli su nuditi bankarske i financijske usluge te usluge osiguranja, a grupu su činile Moja Banka, ASA osiguranje, ASA Abanka Leasing, Euromedia i niz drugih, a grupacija se sastoji od 20 različitih firmi s ukupno 600 zaposlenih.

Zatim je 1999. godine u BiH osnovana Prevent grupa, tvrtka za proizvodnju autopresvlaka koja je odmah počea raditi za Volkswagen. Prevent grupa je ubrzo postala jedan od vodećih izvoznika na području Bosne i Hercegovine. Grupacija je s vremenom svoju glavnu djelatnost proširila na proizvodnju interijera za jahte i čamce, zaštitne opreme i odjeće te namještaja, rade na 15 lokacija i zapošljavaju 15 tisuća ljudi.

13.000 zaposlenika u 15 zemalja

Paralelno sa širenjem poslovnih djelatnosti u Bosni i Hercegovini, Hastor nastavlja sa širenjem svojeg poslovnog carstva u inozemstvu. Prevent Grupa prisutna je u 15 zemalja, među kojima su Njemačka, Austrija, Rumunjska, Španjolska, Brazil, Mađarska i Turska, a korporacija ukupno zapošljava preko 13 tisuća ljudi.

Preuzimanjem tvrtke Ebyl dobili su sedam tvornica autopresvlaka u Austriji, Mađarskoj i Rumunjskoj, akvizicijom njemačke kompanije TWB preuzeli su tri tvornice u Njemačkoj i Brazilu koje proizvode metalne dijelove za automobilska sjedala. U vlasništvu imaju i tvornicu automobilskih stakala Rioglass sa sjedištem u Parizu.

Od 2009. do 2011. godine Nijaz Hastor je na funkciji člana Nadzornog odbora u AD Plastiku, hrvatskoj kompaniji iz Solina koja proizvodi autodijelove. U Hrvatskoj Hastor ima malu konzultantsku tvrku: Arkon -poslovno posredništvo, sa sjedištem u Omišu .

 

http://www.20minuta.net

 

Komentariši