Da li će biti tužbe CIK-u BiH i Ustavnom Sudu BiH

Čitajuće mnoge portale, koji govore na temu konstituirajuće sjednice Skupštine opštine Rogatica dolazimo do nekoliko interesantnih i korisnih informacija, naime…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Da li će se ići sa:

 

APELACIJOM I TUŽBOM CIK-u BiH i Ustavnom sudu BiH

 

Čitajuće mnoge portale, koji govore na temu konstituirajuće sjednice Skupštine opštine Rogatica dolazimo do nekoliko interesantnih i korisnih informacija, naime;

1.Đoko Razdoljac nije mogao biti izabran za Predsjednika Skupštine opštine Rogatica iz razloga što se kandidat Siniša Sorak ispred Liberalne stranke BiH izjasnio kao pripadnik “Ostali”, a Bošnjaci kao večinski narod iz popisa 1991 godine nisu imali odbornika koji je prošao na lokalnim izborima i samim tim Siniša Sorak je prema zakonskim normama trebao biti izabran za Predsjenika opštine.

Zbog toga su odbornici opozicije napustili sjednicu. Prema clanu 4. Zakona o jedinici lokalne uprave, za predsjednika SO se bira lice iz reda manjima ili ostalih, u slucaju da je Nacelnik iz reda vecinskog naroda.

 

2. Zamjenik načelnika prema istom zakonu ne može biti ni Jelena Karadžić iz razloga što to mjesto prema tom istom zakonu pripada Bošnjacima, odnosno manjinskom narodu u opstini Rogatica….

 

3. prema pisanju nekih portala – Bilo je i sukoba interesa gdje je Vinka Pusonja glasa za imenovanje svoje snahe?

 

Najvjerovatnije će se podnijeti apelacije i tužbe prema CIK BiH i Ustavnom sudu BiH, i na taj način će se tražiti poštivanje ZAKONA i Ustava BiH, koji se evidentno u Rogatici ne poštuje!!!

Komentariši