SAOPĆENJE ZA JAVNOST U POVODU POSTROJAVANJA U VIŠEGRADU

Billedresultat for postrojavanje cetnika u visegradu

Udruženje četvrta muslimanska slavna brigada – Saopcenje za javnost povodom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog cetnickog pokreta u Visegradu..

 

 

SAOPĆENJE ZA JAVNOST U POVODU

POSTROJAVANJA PRIPADNIKA RAVNOGORSKOG

ČETNIČKOG POKRETA U VIŠEGRADU

Zabrinuti zbog jučerašnjeg postrojavanja Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu u povodu obilježavanja 71. godišnjice hapšenja Draže Mihajlovića, četničkog komandanta i ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata, izražavamo svoje negodovanje i zaprepaštenje što nadležni organi Bosne i Hercegovine na svim nivoima vlasti u skladu sa svojim ovlaštenjima i zakonskim obavezama nisu preduzeli zakonske mjere da spriječe pomenuto postrojavanje i aktere ovog događaja ne privedu i ne pokrenu sudske postupke.

Postrojavanje četnika nas po programu, ikonografiji i porukama podsjeća na devedesete godine prošloga stoljeća, koje su značile pripremu za oružanu agresiju na našu Domovinu i genocida u njoj.

Posebno nas vrijeđa i zabrinjava što se postrojavanje četnika dešava u našem Višegradu u kojem je u protekloj oružanoj agresiji ubijeno preko tri hiljade Bošnjaka, među kojima je 128 djece, a juna 1992. godine u „Živoj lomači“ spaljeno je sedamdeset civila, među kojima je dijete koje je imalo samo dva dana.

Indolentan odnos organa vlasti u Bosni i Hercegovini po ovom pitanju bi mogao biti poruka odvažnim povratnicima u Manji bh entitet da ih vlast ne želi ili ne može zaštititi i da se ubuduće kao i do sada sami moraju brinuti o svojoj sigurnosti!

Očekujemo od OHR-a i OSCE-a da u skladu sa svojim mandatom preduzmu odgovarajuće mjere i sankcionišu organizatore i učesnike četničkog skupa u Višegradu!

N. Halilović, predsjednik

Komentariši