Fudbalski stručnjak stvoren za uspjeh: Nihad Nalbantić Crni

Fudbalski stručnjak stvoren za uspjeh: Nihad Nalbantić Crni

Nihad Nalbantić Crni rođen je 1954.g. u Rogatici, istočna Bosna. Svoje prve sportske korake započinje 1967. u selekciji Pionira FK “Sarajevo”. Za fudbal kaže da je to njegov život. Nikada se nije bavio nijednim drugim sportom niti ga je zanimalo. Fudbalu je posvetio sve. To je njegova prva i poslednja ljubav! Fudbalska lopta mu kuca u grudima! Izuzetno bogatu profesionalnu sportsku karijeru započinje već 1972.g.

 

 

 

 

 

Fudbalski stručnjak stvoren za uspjeh: Nihad Nalbantić Crni

Ljudska i sportska veličina u jednom čovjeku. Nihad Nalbantić Crni je trener stvoren za vrhunske uspjehe. Markantan, visok, harizmatičan, vrhunski stručnjak. Odličan znalac koji zna postaviti igru, izgraditi međuljudske odnose i podići atmosferu. U Goraždu ga vole više nego ikoga!

Bos Portal: Sportsko istraživačko novinarstvo

“Ja se u Goraždu osjećam kao kod svoje kuće, Goražde osjećam kao svoj grad!” – riječi su sa kojima započinjemo prvu jutarnju kaficu. Nalbantića smo sreli u gradu na Drini gdje je uvijek rado viđen gost od strane Goraždana. Iskoristili smo priliku da porazgovaramo sa ovom ljudskom i sportskom veličinom!

Nihad Nalbantić Crni rođen je 1954.g. u Rogatici, istočna Bosna. Svoje prve sportske korake započinje 1967. u selekciji Pionira FK “Sarajevo”. Za fudbal kaže da je to njegov život. Nikada se nije bavio nijednim drugim sportom niti ga je zanimalo. Fudbalu je posvetio sve. To je njegova prva i poslednja ljubav! Fudbalska lopta mu kuca u grudima! Izuzetno bogatu profesionalnu sportsku karijeru započinje već 1972.g. kada potpisuje svoj prvi ugovor za seniorski tim tada renomiranog sportskog kolektiva FK “Sarajevo” koji je uvijek dobro kotirao među elitnim klubovima SFR Jugoslavije! FK “Sarajevo” je uvijek bio izuzetno bogat sportski disperziv koji je rado pomagao manjim klubovima u okruženju. Tako je Nalbantić otišao u Hadžiće nadomak Sarajeva kao posuđeni golman za FK “Radnik” gdje ostaje jednu polusezonu i svojim briljantnim odbranama doprinosi dobrim sportskim rezultatima kluba.

0-02-01-7151c83a82243cb08fcb841fb982af8ab87a00c7b41d4057e1bdc91522b24798_full
0-02-01-7151c83a82243cb08fcb841fb982af8ab87a00c7b41d4057e1bdc91522b24798_full
Parada iz 1982.

1973.g osniva se Republička liga BiH i svoj angažman nastavlja u FK “Sloga” iz Doboja. Punih 5 godina brani klupske boje “Sloge”, da bi prešao u viši rang takmičenja i sljedeću godinu proveo u NK “Maribor” iz Maribora (Slovenija). Nakon toga odlazi u Titovo Užice na poziv uprave FK “Sloboda”, gdje uspješno brani sljedećih 5 godina do 1984.g. Od ‘84 do ‘85. nastupa na međunarodnom planu u Istanbulu (Turska) za FK “Karagjumruk”.

0-02-01-dba7e8e62f0529856516f674ee07401f27c78ff0c773101ae619671adba81ca8_full
0-02-01-dba7e8e62f0529856516f674ee07401f27c78ff0c773101ae619671adba81ca8_full
FK “Radnički” Goražde 1991.

I napokon, juli 1985.g. kada će Crni zakoračiti u legende Goražda! Počinje braniti za tadašnji FK “Radnički” (sada FK “Goražde”). za taj period kaže da ga vežu najljepše uspomene. “U klubu je vladala odlična atmosfera. Svi smo bili k’o braća. To je jedan od najljepših perioda u mojoj igračkoj karijeri” – sa posebnim sjajem u očima počinje prepričavati svoja sjećanja. To je bila sjajna generacija koja je predstavljala goraždanski fudbal u tadašnjoj međurepubličkoj ligi. Kemo Bajramović, Sejo Begović, Bocko Stojanović, Dževad Hadžović, Nedžad Živojević, Eno Omerbegović, Mensur Kukavica, Emir Sarajalić, legendarni Škico Hrelja…samo su neka od imena iz tog perioda. Crni će u Goraždu ostati 6,5 godina, a polovicu od tog vremena nositi zasluženu kapitenski traku. Raspad bivše Jugoslavije 1992.g. uzrokovat će da će mnogi od tih igrača svoje kopačke okačiti o klin.

 

Blistava trenerska karijera

1798770_664544716982921_2198097540164371395_n
Miljenik sportista – Legenda koja živi! (2014.g.)

1997.g. Nihad Nalbantić prelazi u struku, preuzima dužnost Šefa stručnog štaba FK “Sloga Jugomagnat” iz Skoplja (Makedonija), i nakon svega 5 mjeseci već sa svojim klubom nastupa u 2 pretkola Kupa kupova. Bio je to blistav uspon na međunarodnu scenu. 1998.g. vraća se u rodnu Bosnu da pomogne FK “Unis” iz Vogošće koji se bori za ulazak u I ligu FBiH. Od tada ga uvijek zovu kad zagusti, jer uprave klubova znaju da je trener Crni izuzetno pouzdan i častan sportski djelatnik, vrhunski stručnjak sa ogromnim iskustvom i znanjem koje nesebično dijeli sa igračima i kolegama u stručnom štabu. Već 2001.g. preuzima kormilo FK “Podgrmeč” iz Sanskog Mosta i sa 10. mjesta u 1. polusezoni diže klub u sam vrh tabele i bori se za ulazak u najviši rang takmičenja – Premijer ligu Bosne i Hercegovine!!! U 2 minute mu je izmakla šampionska titula. Stotinjak kilometara dalje, u Bosanskoj Krupi igrao se meč između Krupe i Olimpika koji je također bio odlučujući za ulazak u Premijer ligu. U zadnjim minutama sudijske nadoknade ruzultat se mijenja na štetu FK “Podgrmeča” koji ipak ostaje u I ligi FBiH.

 

Uvidjevši ogroman potencijal u ovom čovjeku, zovu ga ponovo u “Unis” iz Vogošće i postavljaju mu zadatak da klub uvede u I ligu. Nalbantić kreće silovito i u prvih 10 utakmica bukvalno melje sve klubove koji mu izađu na teren. Nema izgubljenog meča. Međutim, iznenada klub zapada u tešku finasijsku situaciju i čelni pojedinci u klubu, vrlo vjerovatno odlučuju da unovče stečenu zalihu bodova. Za tu vrstu rabote Nalbantić nije “dobar saradnik” jer je naučio isključivo da se viteški bori za najviše sportske rezultate, te uprava donosi odluku o njegovoj smjeni!

Put ga dalje vodi u Bahrein i Kuvajt gdje trenira sve selekcije golamana i nakon 8 godina ponovo je na Drini, u gradu koji ga izuzetno voli i poštuje.  2014. godine FK “Goražde” se vraća iz II lige i ima ozbiljne ambicije za nastup u I ligi Federacije BiH, sa tendencijom prelaska u PREMIJER ligu Bosne i Hercegovine. Za te planove, stručnjak sa “A” UEFA licencom, Nihad Nalbantić je kao stvoren. Osim sportskih učinaka, zahvaljujući svojim prijateljima koje ima u NS BiH, ovaj humanista obezbijedio je izuzetno vrijednu donaciju u markiranoj sportskoj opremi vrhunske kvalitete kojom oprema svoje igrače. Preuzima poziciju Šefa SŠ i nakon nekoliko kola postaje strah i trepet Prve lige FBiH. FK “Goražde” se respektuje u fudbalskim krugovima više nego ikada ranije. Ovaj sportski znalac i rođeni moralista gradi takvu atmosferu u klubu i među navijačima da je to za nepovjerovati. U klubu vlada odlična atmosfera, momci su puni elana i želje za sportskim dokazivanjem, a tribine gradskog stadiona su prepune. U to vrijeme FK “Goražde” je imao najveću gledanost od svih utakmica I lige FBiH. Na kraju jesenjeg dijela prvenstva FK “Goražde je na prvom mjestu za izuzetnim učinkom od 30 osvojenih bodova i gol razlikom 21:4. Odbrana Goražda je tvrđava koju ni topovska đulad ne mogu razbiti.

I tada se dešava nešto potpuno neshvatljivo, nešto za čim sportska javnost u Goraždu i dan danas žali. Nakon 3. kola u nastavku sezone Uprava donosi odluku o smjeni ovog stručnjaka sa pozicije ŠSŠ iako se klub još uvijek nalazi na I mjestu tabele !?!?!? Obrazloženje: Defanzivna postavka igre, slab učinak na domaćim utakmicama u odnosu na gostujuće! Sportski stručnjaci ne pamte u analima sporta da je ikada igdje ijedan Šef SŠ smijenjen nakon briljantnog učinka i sa I mjesta!

Nalbantić objašnjava svoju strategiju: “Prva liga FBiH je izuzetno teška i karakteriše je gruba igra. Zbog neadekvatnog suđenja, često se dešava da se primaju golovi iz sumnjivih situacija, nepostojećih faulova i sl. Nakon primljenog gola, neminovno dolazi do manjeg ili većeg pada morala kod igrača, a i rezultatski zaostatak negativno utiče na nastavak igre i krajnji rezultat. Moja strategija je upravo bila prilagođena tome. Pod broj jedan, ne primati golove, a brzim kontrama ugrožavati protivnički gol. Na kraju krajeva, dobra odbrambena linija čuva gol, ali od nje počinje i kvalitetan napad” – kratka je expertiza ovog stručnjaka!

Istina živa! Učinak od 21 dat gol i samo 4 primljena za 15 utakmica govori u prilog tome!!! Nalbantić je odlično znao šta radi. Realno, igra i nije bila tako defanzivna. Gledaoci se još uvijek živo sjećaju izuzetno brzih prodora i izlazaka goraždanskih napadača “jedan na jedan” sa protivničkim golmanom. Nažalost, tada je klub očajnički trebao kvalitetnog  špic igrača koji bi znao realizirati 100%-tne šanse koje je tim stvarao. Za taj dio slabe realizacije pojedinaca, šef štaba ne može snositi nikakvu odgovornost.

Ipak, uprava je htjela više i narednim potezom se, takoreći, zadavila sopstvenim zalogajem. Umjesto da nabavi kvalitetnog špic igrača, uslijedila je smjena u Stručnom štabu. Zamjena na poziciji Šefa SŠ rezultirala je drugačijom postavkom igre i u naredna tri kola katastrofalnim učinkom. Expresno je uslijedila još jedna smjena i doveden je treći čovjek, međutim sada je već sve kasno. FK “Goražde” je izgubio dragocjenu prednost i nema više šansi za ulazak u Premijer ligu BiH. Bilo kako bilo, Nihad Nalbantić Crni ostao je u srcima igrača i navijača, kao i svih građana Goražda.

Danas je, kako kaže, u top formi. Jači nego ikada. Čeka pravu ponudu nekog ozbiljnog kluba koji će imati jasnu viziju i odlučno težiti ka zacrtanim ciljevima, bez kalkulacija i mešetarenja. Oni koji ga dobro poznaju, uvjereni su da pred ovim čovjekom stoje vrhunski, grandiozni sportski rezultati bolji nego ikada. Klub koji ga angažuje može očekivati samo vrh. Ostaje otvoreno pitanje gdje će ga ljubitelji sporta i sportisti gledati u narednom periodu. Žene koje puno ne mare za fudbal priželjkuju da ga vide čak u Holywoodu. Ponude su otvorene!

 

 

https://bosportal.wordpress.com/2016/08/16/fudbalski-strucnjak-stvoren-za-uspjeh-nihad-nalbantic-crni/

 

 

Komentariši