KALESIJA – Tribina Bosna i Hercegovina ponosna i prkosna

U prepunoj velikoj sali kalesijskog BKC-a održana je tribina pod nazivom “Bosna i Hercegovina ponosna i prkosna” na kojoj su govorili general Atif Dudaković i Nezim ef. Halilović Muderis.

 

 

 

 

General Atif Dudaković i Nezim Muderris Halilović

u prepunoj sali kalesijskog BKC-a

govorili o temi ‘Bosna prkosna i ponosna’

 

 

U prepunoj velikoj sali kalesijskog BKC-a održana je tribina pod nazivom “Bosna i Hercegovina ponosna i prkosna” na kojoj su govorili general Atif Dudaković i Nezim ef. Halilović Muderis.

 

Nakon učenja Kur’ana, intoniranja državne himne i spota “Devet heroja” Mustafe Isakovića, publici se prvi obratio Nezim Halilović Muderris, koji je govorio o hrabrosti naših boraca koji su odbranili BiH.

– Bosnu čuvaju Allah, dove naših dobrih nana i deda i šehidska krv naših boraca. Moramo se sjećati svih naših heroja. Samo sa ovog područja trojica su heroji oslobodilačkog rata: Mehdin Hodžić Senad, Nesib Malkić i Hajrudin Mešić. Dosta je i naših hrabrih boraca o kojima ništa nije zapisano. Mi moramo našu djecu učiti da znaju ko su naši heroji jer su u našim školama o tome ne uči, u školama su zabranjene riječi agresija i genocid. I poslije rata nastavlja se borba za BiH, kazao je, između ostaloga, Nezim Halilović Muderris.

 

Prisutni su s posebnom pažnjom slušali obraćanje generala Atifa Dudakovića, koji je govorio o odbrani od agresije, ali i o veremenu prije agresije i poslije agresije u kontekstu globalnih političkih odnosa, o raspadu Jugoslavije, o „JNA“, o referendumu i odluci da s ekrene putem nezavisosti.

 

– Mi smo danas prinuđeni na mnoge kompromise. Zbog nerazumijevanja i nepoznavanja stvari mnogi mnogi ne znaju pravo stanje stvari. Istina o ratu je samo jedna. Nema više istina. Nažalost, mi danas imamo situaciju da u manjem entitetu dodjeljuju odlikovanja ratnim zločincima Karadžiću i Mladiću. To je isto kao kada bi danas Bundestag odlikovao Gebelsa i Hitlera. Dodik sanja da Bosnu pripoji Srbiju, ali i on i svi drugi moraju znati da i drugi, da i mi imamo svoje snove. Borba za istinu i za opstojnost Bosne će trajati. To moraju znati i naši mlađi. Nužno je da znamo svoju historiju. Jedan drugom moramo pomagati, kazao je general Atif Dudaković.

 

Osvrnuo se i na polemike u vezi sa (ne)dodjelom Šestoaprilske nagrade Orhanu Pamuku i Sttjepanu Mesiću.

 

– Bilo bi najbolje da tu nagradu daju našoj heroini nani Fati Orlović, koja je svima pokazala kako se bori za svoje, rekao je Atif Dudaković.

 

 

Komentariši