Armin Šetić – roman GAZIJA

Prošle sedmice iz štampe je izašlo prvo izdanje književnog prvenca mladog bosanskohercegovačkog pisca porijeklom iz Rogatice, petnestogodišnjeg Armina Šetića. Armin Šetić jedan od najmlađih pisaca na bosanskohercegovačkom jezičkom području, koji svojim naučnim i umjetničkim zanosom hrabro ide putem izgradnje sigurne i uspješne naučne i spisateljske karijere. Svojim prvencem Gazija, sigurno je otvorio velika vrata bosanskohercegovačke književne misli..

 

 

 

 

 

Armin Šetić – roman GAZIJA

 

U danšnjem vremenu evidentan je veliki broj mladih i školovanih ljudi koji napuštaju svoju zemlju u potrazi za egzistencijom, novim životom i novom budućnošću.

 

Mladi koji ostaju u BiH vide svoju perspektivu baš u svojoj domovini i svojim radom žele dobrinijeti njenom boljitku i napretku, a ujedno dokazati da je život i egzistencija u našoj voljenoj domovini moguć.

 

Jedan od njih koji je izabrao domovinu i život u njoj je Armin Šetić.

 

Biti mladi pisac ili književnik nije zanimanje koje svakodnevno susrećemo, posebno ako je riječ o petnestogodišnjem dječaku.

 

Prošle sedmice iz štampe je izašlo prvo izdanje književnog prvenca mladog bosanskohercegovačkog pisca porijeklom iz Rogatice, petnestogodišnjeg Armina Šetića. Armin je od oca Hamdije i majke Dženite (rodom Čaušević iz Goražda) i unuk Mustafe i Nezire Šetić.

 

Kroz osnovno obrazovanje i prvi razred srednje škole, pored toga što je odličan učenik pokazao je izuzetnu sklonost prema književnosti, historiji i likovnoj umjetnosti. Vrlo rano, kao dječak od dvanaest godina počeo je svakodnevno čitati i izučavati historijske knjige a svoje prvo književno djelo počinje pisati već sa četrnaest godina. Nakon godinu dana uz podršku roditelja i prijatelja objavljuje svoj prvi roman simboličnog naziva Gazija.

 

Knjiga je objavljena kod izdavačke kuće Dobra knjiga Sarajevo recenziju su radili Faris Šačić, mladi bosanskohercegovački pisac i Asmir Hasičić, historičar.

 

Kako u svojoj recenziji kaže Faris Šačić “Armin Šetić jedan od najmlađih pisaca na bosanskohercegovačkom jezičkom području, koji svojim naučnim i umjetničkim zanosom hrabro ide putem izgradnje sigurne i uspješne naučne i spisateljske karijere. Svojim prvencem Gazija, sigurno je otvorio velika vrata bosanskohercegovačke književne misli”.

 

Dok historičar Asmir Hasičić kaže “Historijski romen Armina Šetića upravo se bavi onim manje poznatim segmentima historije Osmanskog carstva XVII stoljeća, države koja je bila na prekretnici historijskog procesa, kolosalne i moćne tvorevine koja je prvi put počela da gleda u ogledalu realnost svoje situacije. Armin sa perspektive alternativne historije i književno-historijskog procesa trezveno promatra jedan bitan historijski proces- vladavina žena u osmanskom patrijahalnom sistemu vlasti i moći”.

 

Promocije knjige će biti u septembru mjesecu, na kojim će se predstaviti javnosti mladi autor sa svojim književnim prvencem Gazija. On najavljuje već novi roman o bosanskom kraljevstvu koji bi mogao biti završen početkom naredne godine a do kraja godine objavljen i uvršten u bosanskohercegovačku književnu galeriju.

 

Armin je primjer kako ni savremeno doba informatizacije i univerzalnosti nije ugašen duh snage i smisla našeg naroda za stvaranjem novog književnog bogatstva.

 

Prvo izdanje je od 400 komada, cijena je 10,00 KM a može se kupiti u knjižarama 3A ili na promocijama koje će biti u Četvrtoj gimnaziji na Ilidži, Centru za mlade Čengić Vila i Općina Stari Grad ali tačan termin promocija se još uvijek dogovara sa promotorima i recezentima ali svi zainteresovani će biti na vrijeme obavješteni…

Mustafa Fejzić – 28.8.2018 – rogatica.com

 

 

Komentariši