ČASNI SUDE NISAM KRIV!

ČASNI SUDE NISAM KRIV!

“Ja sam u svakom momentu spreman odgovarati svakom čovjeku, narodu, sudovima i dragom Bogu za sva djela koja sam učinio a posebno za djela u odbrani BiH i naroda u njoj…”

– Rođen sam 02.01.1960. godine selo Drokan-Višegrad

Osnovnu i srednju školu završio u Višegradu

– Šumarski fakultet u Sarajevu, uz redovan studij završio u januaru 1983. godine

– Radni angažman u periodu 1983-1991 imao u hemijskoj industriji „Terpentin“ u Višegradu sa prekidom u periodu august 1984. do august 1985. godine kada je završio školu Rezervnih oficira pješadije u Bileći a stažirao u Pljevljima.

– U odbrani Bosne i Hercegovine od agresije se uključio po sopstvenoj odluci 1992. godine kao borac, a kasnije sa početkom napada na našu domovinu kao komandir i komadant.

– Komandovao grupom jačine voda/čete pred maj 1992. godine, a kasnije odred pa brigada .

– U ulozi komadanta brigade bio od osnivanja Prve višegradske brigade do kraja 1994. godine, kada sam preuzeo elitnu manevarsku 808. Oslobodilačku brigadu koju sam vodio od formiranja do kraja agresije.

– Krajem maja 1995. godine dodjeljen mi je prvi čin (major) i Zlatni ljiljan kao najveće boračko priznanje.

– Demobilisao se iz Armije RBiH po sopstvenom zahtjevu nakon što mu je zbog, kako rekoše močnici „prevelikog autoriteta“ onemogućeno da ostane u Goraždu u jedinicama Armije RBiH

– Nakon puno pokušaja angažmana u vlasti i Armiji BiH, izabran po konkursu za direktora ŠIPAD Holdinga.

– ŠIPAD Holding je imao samo ime korporacije a kapital i funkcije su preuzete po željama moćnika, tako da je Holding imao samo obaveze oko 30 uposlenika i prihode od tržišnog angažmana na projektima.

– 1999. godine po pozivu iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prihvatio angažman u J.P. „Bosanskohercegovačke šume“ koje su živjele uglavnom od zakupa prostora.

– Konceptom favorizovanja kantonalnih ovlasti donesen je Zakon o šumama maja 2000. godine kojom je Federacija uveliko razvlaštena upravljanjem šumama a potpuno korištenja šuma.

– U Bosanskohercegovačkim šumama radio do 2007. godine uz kakvu takvu podršku Federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a od 2007. godine pa do sada (2022. godine) J.P. „Bosanskohercegovačke šume“ ne dobija nikakvu podršku od strane vlasnika kapitala niti ima Nadzorni odbor, niti Skupštinu iako se radi o jedinoj Federalnoj šumarskoj instituciji sa 100% državnim kapitalom. Pored svega ova firma je od 22 poslovne godine bila 20 godina pozitivna.

– Pravima boraca i njihovih porodica bavio se u svim ulogama koje je izvršavao od pojedinačnog prava do priprema zakonskih rješenja.

𝗨 𝗱𝗿𝘂𝘀̌𝘁𝘃𝗲𝗻𝗼-𝗸𝗼𝗿𝗶𝘀𝗻𝗼𝗺 𝗿𝗮𝗱𝘂 𝗯𝗲𝘇 𝗺𝗮𝗿𝗸𝗲 𝗻𝗮𝗸𝗻𝗮𝗱𝗲 𝗿𝗮𝗱𝗶𝗼 𝗷𝗲:

– Od 2000. do 2005. godine u ulozi predsjednika vodio savez dobitnika najvećih ratnih priznanja – Savez ljiljana BiH do donošenja zakona o pravima heroja odbrane države Bosne i Hercegovine.

– 2006. godine u ulozi predsjednika Organizacionog odbora od ideje preko pripreme i organizacije vodio aktivnosti Evropskog nordijskog prvenstva šumara i ljubitelja privrede koje je održano u Sarajevo-Igman-Veliko polje (1000 učesnika, 7 dana boravka u i oko Sarajeva)

– U više navrata radio na prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o šumama bez naknade u vremenu kada se za te poslove „stručnjacima“ i „ekspertima“ plaćao ogroman novac i mnoga putovanja (utrošeno preko milion maraka)

– U Kongresu Bošnjaka svijeta učestvovao do kraja 2013. godine a od 2014. godine je podpredsjednik kongresa. Kongres je svojim kontinuiranim djelovanjem suštinski uticao na mnoga vitalna pitanja za BiH i Bošnjake u BiH i svijetu.

– Zajedno sa nekoliko kolega učestvovao u pripremi novog zakona o šumama tzv. Šućurov zakon ( po jednom od predlagača gospodinu Slaviši Šućuru) koji je u parlamentarnoj proceduri zaustavljen iz kriminalno-političkog interesa.

– Autor je dvije knjige o agresiji na BiH „Biti svjedok istine“ 1. i 2.

– Upisao postdipolomski studij na Šumarskom fakultetu u Sarajevu i položio uredno sve ispite, ali nije magistrirao isključivo iz razočarenja u postupke i procedure koje su bile praksa pojedinca u toj instituciji.

– Osnivač je i predsjednik ski kluba „Igman“ koji propagira nordijsko skijanje od 2006. godine do danas

– Bio je predsjednik malonogometnog kluba udrženja građana „Čengić Vila“

– Učestvovao u mnogim edukacijama stručnim i menadžerskim usavršavanjem a ističe jednomjesečnu edukaciju februar-mart 1999.godine u Sarajevu na kojoj su educirali od malog biznisa do koorporativnog upravljanja u BiH

– Otac je dvije kćerke visokoobrazovane, koje žive u BiH i nada se da je neće napustiti

– 2001.godine je sa nekoliko kolega inicirao formiranje udruženja šumarskih inžinjera i tehničara „UŠIT“ i bio prvi predsjednik, a za rad i rezultate rada u tom udruženju predlagan za Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva za projekat „EFNS Sarajevo-Igman 2006“.

– Počasni građanin i dobitnik povelje Bosansko-podrinjskog kantona kao i nosilac priznanja Štit Bosansko-podrinjskog kantona

– Predsjednik Skupštene udruženja građana „Vitezovi Drine“ Goražde

𝗭𝗮 𝗕𝗼𝘀𝗻𝘂 𝗶 𝗛𝗲𝗿𝗰𝗲𝗴𝗼𝘃𝗶𝗻𝘂 𝘀𝗮𝗺 𝗱𝗮𝗼 𝘀̌𝘁𝗮 𝘀𝗮𝗺 𝗺𝗼𝗴𝗮𝗼 𝗶 𝘁𝗮𝗸𝗼 𝗰́𝘂 𝗰̌𝗶𝗻𝗶𝘁𝗶 𝗱𝗼 𝗸𝗿𝗮𝗷𝗮 𝗼𝘃𝗼𝘇𝗲𝗺𝗮𝗹𝗷𝘀𝗸𝗼𝗴 𝘇̌𝗶𝘃𝗼𝘁𝗮.

𝗔𝗵𝗺𝗲𝘁 𝗦𝗲𝗷𝗱𝗶𝗰́

Komentariši