Zoran Ilić: Uložena žalba na osuđujuću presudu za zločine u Rogatici

Odbrana Zorana Ilića uložila je žalbu na prvostepenu presudu Suda Bosne i Hercegovine kojom je proglašen krivim i osuđen na 11 godina zatvora zbog prisilnog nestanka 16 Bošnjaka u mjestu Rudo kod Rogatice 19. juna 1992. godine, potvrđeno je za Detektor.

Zoran i Radenko Ilić, te braniteljica Nada Mandić. Foto: BIRN BiH

Nada Mandić, braniteljica Zorana Ilića, kaže da je žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH izjavljena zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešne primjene materijalnog prava, te nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o krivičnopravnoj sankciji.

“Mi smo u žalbi tražili da Sud preinači prvostepenu presudu, optuženog oslobodi od optužbi, ili da istu ukine i odredi održavanje novog pretresa“, rekla je Mandić za Detektor.

Iz Tužilaštva BiH su Državnom sudu dostavili odgovor na žalbu, potvrđeno je Detektoru.

Nepravosnažnom presudom Zoran Ilić je osuđen na 11 godina zatvora jer je 19. juna 1992. godine, kao pripadnik Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske, učestvovao u prisilnom nestanku 16 muškaraca – civila bošnjačke nacionalnosti – u mjestu Rudo kod Rogatice. Radenko Ilić, koji je s njim bio optužen za zločin protiv čovječnosti, oslobođen je krivice po istoj optužnici.

”Vijeće je utvrdilo da su oštećeni bili civili koji uživaju zaštitu i ne postoje dokazi da su učestvovali u borbenim dejstvima”, rekao je predsjedavajući Vijeća Darko Samardžić tokom izricanja prvostepene presude, te dodao da su oštećeni bili u civilnoj odjeći, nenaoružani i nisu pružali otpor.

Da je Zoran Ilić učestvovao u odvođenju 16 muškaraca iz podruma kuće u vlasništvu Miroslava Jovičića u donjem dijelu naselja Rudo, od kada im se gubi svaki trag, Vijeće je utvrdilo na osnovu iskaza svjedoka očevidaca koji su bili u podrumu.

Saslušani svjedoci su, prema nepravosnažnoj presudi, poznavali Ilića od ranije, navodeći da je razvozio hljeb.

“Vijeće je našlo pouzdanim i vjerodostojnim izjave svjedoka i poklonilo im vjeru”, naveo je Samardžić u junu ove godine.

Komentariši