Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Dodatak ratnom svjedočenju

Javljam se ponovo,sto nije nimalo lahko,gledati ove slike,vratiti film,ponovo biti tu. Jer covjek od silnog uzbudjenja zaboravi neke stvari koje je vidio, a u datom trenutku nije smatrao da je to vazno, i da to sigurno nema potrebe da se uvrsti. Jer sve te scene koje sam zapisao, postoji izmedju toga toliko sitnica, koje su i mozda isto toliko vazne, a nisu se malo detaljnije opisale. Zato evo nakon par pozitivnih kritika od nasih sugradjana, da se i o tome nesto kaze.

Penzionisani policajac Kezunovic, pamti ga carsija,sto je imao sina,koji je bio dusevno bolestan, a on ko roditelj ga uvijek pratio u stopu,da ovaj nebi nesto napravio. Stanovao je ispod robne kuce,a kao dijete nisam nikad zapamtio da je imao zenu. Od pocetka rata ostao je kod kuce iako su i po njemu kao i po nama padale granate. Sreo sam ga prvi put u ratu, kad je padala Gracanica. Mi smo se sakrivali zajedno sa komsijama, izmedju ostalog bio je tu i Meho Kartal. Prije pada Gracanice, na samo dva dana, Meho je odveo Ruleta na Holuc. Taj dan smo bili bez Ruleta,a i nikad se vise nije ni vratio.

Ponekad Kezunovic sidje u podrum pa bude sa nama po par sati. A vecinom se krio u svom stanu. Ko kome tada da vjeruje. Ali eto, kad sam opisao, da je Motika Slavisa, onaj kovrdjave kose, imao zamotan lakat jedne ruke, i rece nam da mu je...kako on rece neki cica bacio bombu...koji cica....Kezunovic , jer tu vise nije bilo nikoga....a onaj sto ostavi zivot kod kuce Mehe Kartala iz Panceva....ubio ga je Kezunovic, jer kad je on zakoracio u avliju, on ga je pucao. Kako mogu to reci, a nisam vidio. Kada povucete liniju rafala koji je izresetao rusevine Zolotine kuce, i ulaza u kojem je Keza zivio, i njegove bliskosti sa Mehom Kartalom, i nepostojanjem nikoga vise u tom kvartu sem nas, lahko se moze zakljuciti da je Kezun pucao i ubio ovog BELOG ORLA ,ili vec neznam kako su se nazivali.

Mozda je jos Kezunu proradila savjest, za druga u zivotnoj opasnosti.
Zadnji put sam ga vidio, kada sam bio zarobljen u skoli.
Isao je isto kao i uvijek,mirno i tiho,kao da je mir,samo sto njegov sin nije bio ispred njega....Twin Peaks

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version