Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Monografija Rogatice

Rogatica spada među rijetke gradove u Bosni i Hercegovini koja je još 1966. god. objavila svoju monografiju, koje odavno nema u knjižarama niti domaćinstvima.Ova druga monografija o Rogatici oslanja se na prvo izdanje, s tim što je obogaćena novim historijskim izvorima i saznanjima, novim autorima priloga, brojnim fotografijama, obiljem historijske građe koja može poslužiti za dalja izučavanja historije ovoga kraja i šire – historije Bosne i Hercegovine. Monografiju Rogatice možete naručiti već sada…

 

Monografija Rogatice

 

 

 

O MONOGRAFIJI „ROGATICA“

Rogatica spada među rijetke gradove u Bosni i Hercegovini koja je još 1966. god. objavila svoju monografiju, koje odavno nema u knjižarama niti domaćinstvima.


Ova druga monografija o Rogatici oslanja se na prvo izdanje, s tim što je obogaćena novim historijskim izvorima i saznanjima, novim autorima priloga, brojnim fotografijama, obiljem historijske građe koja može poslužiti za dalja izučavanja historije ovoga kraja i šire – historije Bosne i Hercegovine.


Posebna vrijednost ove monografije jeste to što je u njoj obrađena historija ovoga grada od prahistorije do današnjih dana.


Rat protiv Bosne i Hercegovine (1992-1995.) donio je velika stradanja stanovništva, naročito Bošnjaka, i radikalnu promjenu sastava stanovništva, tako da danas u gradu Rogatici živi svega nekoliko desetina staračkih bošnjačkih porodica, a prije rata su bili većinski narod.


Monografija je namijenjena prvenstveno mlađim, prisilno raseljenim po čitavom svijetu, da sačuvaju sjećanje o svome zavičaju, svojim precima i korijenima.


ODBOR ZA PRIPREMU I IZDAVANJE MONOGRAFIJE "ROGATICA"

 

Predsjednik

 

Mehmed Sokolović

 

Potpredsjednici

 

prof. dr. Dragomir Kosorić i Hamdija

 

Članovi

 

mr. Zehra Alispahić; prof. dr. Medžida Bećirbegović; Mile Bajčetić; Mesud Branković; Mehmed Ćurovac; prof. dr. Bećir Heljić; prof. dr. Rasim Hurem; mr. Teufik Hodžić; Ferdo Jakušić; Dragan Jovičić; mr. Hamdo Katica; Nihad Krajina; mr. Enver Lihić; Hakija Muftić; prof. dr. Amir Pleho; Branko Planinčić; Đuro Radonić; Safet Zec – akademski slikar; prof. dr. Jusuf Žiga i mr. Enver Žiga  

 

Monografija “Rogatica” bit će štampana na 360 str., formata 21 x 27 cm, ilustrirana sa preko 250 fotografija na kvalitetnom papiru, u crno-bijeloj tehnici, šivana u tvrdom plastificiranom povezu, u tiražu od 1.000 komada.


Izlazak monografije iz štampe očekuje se krajem septembra 2009. godine.


Cijena u pretplati iznosi 35 KM, a u prodaji 50 KM.

 

STAMPARIJA -  Trgovinsko knjižarsko društvo Šahinpašić

 

Narudžbu možete izvršiti preko računa:

 

NLB Tuzlanska banka 1327310010010238

Intesa sanpaolo banka 154001200384410

Turkish Ziraat Bank 1860001042982048

 

 

 

 

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version