Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Dokumentarni film Imami šehidi premijerno na BIR tv

Sutra prikazivanje dokumentarnog filma “Imami šehidi“

Film "Imami šehidi" sniman je 2012. godine na više od 30 autentičnih lokacija širom BiH, a na nekim lokacijama rađene su i rekonstrukcije događaja (Gornji Vakuf, Rogatica, Sanski Most, Han Ploča).

 

 

Dokumentarni film Imami šehidi premijerno na BIR tv

 

Dokumentarni film “Imami šehidi”, nakon 78 promocija u 14 država, bit će premijerno prikazan u programu Televizije BIR sutra, drugog dana Bajrama, kojeg Islamska zajednica (IZ) obilježava kao Dan šehida.

- Dio je serijala kojem je cilj revalorizacija uloge imama u odbrani države Bosne i Hercegovine tokom agresije od 1992 do 1995. godine - rekao je Mensur ef. Pašalić koji je bio predsjednik Udruženja Ilmije IZ u periodu pripreme i snimanja filma, javila je Muslimanska informativna novinska agencija (MINA).

Istakao je da se snimanjem ovog filma htjelo pokazati da su imami uvijek uz svoj narod.

- Dakle, kako god ih predvode sa čistom bijelom ahmedijom u mihrabima prilikom namaza i vjerskih obreda, isto tako imami su, hvala Bogu, u bolnim teškim trenucima bili uz svoj narod i bili su spremni da ovu zemlju brane. Tako imamo 97 šehida koji su sačuvali čistoću svoje ahmedije i svoga poziva te pokazali da su uz svoj narod, uz svoju zemlju i uz svoju Islamsku zajednicu - rekao je Pašalić.

Govoreći o historijatu Udruženja Ilmije Pašalić je naveo da su imami kroz povijest radili na tri univerzalna plana.

- Prvi je život u lijepom mubarek dini-islamu uz afirmaciju jedinstvene i snažne Islamske zajednice. Drugi je suverena i nedjeljiva država Bosna i Hercegovina, a treći je pažnja prema našem plemenitom bošnjačkom dobrom narodu koji živi u koegzistenciji sa ostalima koji Bosnu drže u svom srcu. Kada govorimo o tim vrijednostima, onda je normalno i da imami u posebnim aranžmanima u svom životu rade i na realizaciji svih tih univerzalnih zadataka i ciljeva - istakao je Pašalić.

Dodao je da je bilo prirodno i da značajan broj imama na različite načine bude angažiran u odbrani Bosne i Hercegovine.

- Da ne bi drugi o nama govorili i pisali što žele pisati, mi smo htjeli da kroz dokumentarne filmove kažemo svoje tačno historijsko, faktičko viđenje naše uloge koju smo imali - pojašnjava Pašalić motive pripremanja filmova.

Podsjetio je da je zamišljeno da serijal čine četiri filma, od kojih je prvo snimljen "Glas imama", koji govori o herojstvu i vizionarstvu krajiških imama u suprostavljanju onima koji su htjeli napraviti secesiju 1993. godine u tom bihaćkom regionu.

Nakon toga je snimiljen film "Imami šehidi" koji govori o 97 imama, njihovoj ulozi u odbrani Bosne i Hercegovine i njihovoj šehidskoj pogibiji, a treći film je bio "Imami logoraši", film o 125 imama koji su zajedno sa svojim džematlijama prošli kroz logore sve tri neprijateljske vojske koje su djelovale u periodu agresije od '92. do '95. godine.

- Serijal bi trebao biti dovršen filmom 'Imami u odbrani BiH' kojim bi se zaokružila priča, ali taj projekat je ostao dolazećim generacijama da ga finaliziraju - rekao je na kraju Mensur ef. Pašalić.

Film "Imami šehidi" sniman je 2012. godine na više od 30 autentičnih lokacija širom BiH, a na nekim lokacijama rađene su i rekonstrukcije događaja (Gornji Vakuf, Rogatica, Sanski Most, Han Ploča).

Autori ovih dokumentaraca su Nedim Hrbat i Muhamed Halilović, a u realizaciji su učestvovali i vanjski saradnici i volonteri. Muziku je radio Zejd Šoto.

 

Izvor: MINA

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version