Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

IZ: Bošnjaci u RS-u izloženi su permanentnim napadima, zlo mora biti zaustavljeno

"Bošnjački povratnici u istočnoj Bosni su izloženi permanentnim provokacijama i uznemiravanju, što se uz ramazan u pravilu pojačava. I ove godine smo, nažalost, svjedoci toga. Pred dolazak mjeseca posta, koji kod muslimana uživa naročito poštovanje.....

 

 

IZ: Bošnjaci u RS-u izloženi su permanentnim napadima, zlo mora biti zaustavljeno

 

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini pozvala je danas nadležne organe bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska da se pitanju ugrožene sigurnosti bošnjačkih povratnika u tom entitetu posvete ozbiljno i da počinioce posljednjih upućenih prijetnji i uvreda procesuiraju i primjereno kazne.

 

"Bošnjački povratnici u istočnoj Bosni su izloženi permanentnim provokacijama i uznemiravanju, što se uz ramazan u pravilu pojačava. I ove godine smo, nažalost, svjedoci toga. Pred dolazak mjeseca posta, koji kod muslimana uživa naročito poštovanje, Aladža džamija je dobila metak u svoju munaru, ovih dana Foča je 'ukrašena' ogromnim muralom presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, a jučer su u Grbavcima kod Zvornika profašistički likovi uznemiravali svoje komšije puštajući pjesmu 'Srebrenice ti si nama mila, dabogda se triput ponovila'. Budući da nikada ranije nisu sankcionirani, niti su ih osudile nadležne entitetske vlasti, ti mračni elementi osokoljeni su pričom o otcjepljenju, koju im pričaju pojedini političari i odmah su se pojavili na sceni – bez srama, ali i bez bojazni da će ih neko pozvati na odgovornost", navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice.

 

U saopćenju se nadležni organi entiteta RS pozivaju da se ovom pitanju posvete ozbiljno i da počinioce procesuiraju i primjereno kazne.

 

"Pozivamo predsjednicu Republike Srpske gospođu Cvijanović da posjeti povratnička mjesta u istočnoj Bosni, da se uvjeri u kakvim uvjetima ti ljudi žive, imaju li kakvih problema i da osudi izgrednike, da javno izjavi da je predsjednica svih građana u tom entitetu i da neće tolerirati uznemiravanje i napade ma s koje strane dolazili. Pozivamo i sarajevske političare da se pozabave ovim pitanjem, ali i nadležno tužilaštvo da pokrene istrage. Zlo mora biti zaustavljeno", kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću.

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version