Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Akademik prof. dr. Dževad Jahić - Ćirilica nije samo srpska i više puta je to utvrđeno

Jahić: Apsurdno i neprihvatljivo

Oni koji se bave jezicima znaju da je ćirilica pismo koje ima tradiciju na ovim prostorima, a da ne govorimo o tzv. zapadnoj ćirilici odnosno bosančici, kaže profesor Jahić...

 

 

Akademik prof. dr. Dževad Jahić: Ćirilica nije niti će biti pismo samo srpskog naroda

 

Oni koji se bave jezicima znaju da je ćirilica pismo koje ima tradiciju na ovim prostorima, a da ne govorimo o tzv. zapadnoj ćirilici odnosno bosančici, kaže profesor Jahić

 

Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta RS u srijedu, 15. septembra usvojila je Prijedlogu Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

 

Sistem zaštite, očuvanja i način korištenja

Zakonom se uređuju sistem zaštite, očuvanja i način korištenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Republici Srpskoj kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa, odnosno kulturnog dobra od izuzetnog značaja, navodi se u članu 1. ovog Zakona, koji određuje i novčane kazne za kršenje pravila upotrebe ćiriličnog pisma.

 

Zakonom se predviđa se obavezna upotreba ćiriličnog pisma za sve institucije, preduzeća i organizacije koje se finansiraju javnim novcem. Zakonom se obavezuje upotreba ćirilice i za manifestacije koje se finansiraju javnim novcem.

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 26. avgusta u Beogradu uručio je prednacrt Zakona o zaštiti srpskog jezika i ćiriličkog pisma Miloradu Dodiku, članu Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH), a Vlade Srbije i RS utvrdile su Prijedlog ovog zakona 2. septembra i to po hitnom postupku.

 

Poslanici Narodne skupštine RS iz reda Bošnjačkog naroda tokom rasprave su naveli da je raspravom o Zakonu povrijeđen poslovnik, te da se Zakon ne može usvojiti u sadašnjem obliku za koji tvrde da je diskriminatoran.

 

Službena pisma u BiH su latinica i ćirilica.

 

Politički okvir

Akademik Dževad Jahić za portal „Avaza“ kazao je da u ovom slučaju neophodno je zanemariti politički okvir ove odluke i bezobrazluk koja ona nosi.

 

- Neophodno je reći da svaki narod ima pravo na svoje pismo i jezik. Ono ni po čemu ne bi trebalo biti osporeno. Međutim pravo pitanje je kako se time manipulira i šta se želi postići. I kakve su namjere prema ostalima koji žive tu, to je ono što je ovdje apsurdno i neprihvatljivo – smatra Jahić.

 

Dodao je da se ćirilica ne može nazvati pismom srpskog naroda.

 

- To svi znaju i to je općepoznato. Ćirilica nije samo srpska i više puta je to utvrđeno. Oni koji se bave jezicima znaju da je ćirilica pismo koje ima tradiciju na ovim prostorima, a da ne govorimo o tzv. zapadnoj ćirilici odnosno bosančici. Sve to spada u tradiciju ovih prostora i jezika. Ali svojatanje ćirilice se radi namjerno i nije tačno – naglasio je akademik Jahić.

 

Prema njegovim riječima, radi se o manipulaciji zajedničkih vrijednosti ovih prostora.

 

- Bilo koje uslovljavanje je kršenje prava drugih ljudi koji žive na teritoriji RS. Isključivost koja je navedena u zakonu ugrožava slobodu svakog građanina. Ne smije se niko prisiliti da koristi ćirilicu ili samo latinicu – zaključio je Jahić.

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version